Minä & Keto

15.01.2020

Tuntuuko sinustakin epäoikeuden mukaiselta se, että toiset saa syödä vaikka, kuinka paljon silti lihomatta? Kun taas itsellä kilot tulee jo ruuan katsomisestakin? Ruukaatko sinäkin aloittaa laihdutuskuurin heti ensi maanantaina?

Nämä olivat pitkään minun mielessäni pyöriviä asioita. Päivästä toiseen. Pikkuhiljaa niistä alkoi tulla peikko, joka haittasi suuresti myös hyvinvointiani. Elämää kun ei voi ohittaa ilman, että katsot peiliin tai puet vaatteita päälle. Peili ei valehtele, eikä kai ne vaatteetkaan siellä kaapissa oikeasti kutistu. Ainakaan kovin paljoa. Pikkuhiljaa päivät alkoivat mennä siihen, että asia vaivasi alitajunnassa koko ajan. Ja koko ajan tein itselleni lupauksia, että ensi viikolla minä reipastun... Ja sitä viikkoa ei koskaan tullut. Hassua tässä on se, etten silti tuntenut itseäni lihavaksi enkä epäonnistuneeksi muulloin kuin silloin, kun piti pistää jotain parempaa päälle. Muuten kuljin isoissa vaatteissa, joissa oli hyvä olla. Ja niiden sisällä oli turvallista lihoa lisää Tuntuuko tutulta?

Siitä alkaa olla nyt kohta vuosi, kun siirryin ketogeeniselle ruokavaliolle. Siitä miten se kävi, voit lukea tästä lisää. Elämäni paras vuosi, vaikka se sisältääkin kaikkea muuta inhottavaa ja semmoista mitä ei olisi tarvinnut tapahtua. Mietinkin joskus, että mitenkähän sitä olisi jaksanut, jos ei ajoissa ollut tehnyt ruokavaliomuutosta?

Vaikka olenkin jo kohta ollut tällä ruokavaliolla, saan edelleen kavereilta ja tutuilta kommentteja siitä mitä minä syön. Itse en ole vielä sitä ongelmaksi kokenut. Siis sitä mitä syön. Ruokavaliooni kuuluvat hyvät, puhtaat ja korkealaatuiset kotimaiset ruuat; liha, kala, kana, kasvikset ja rasvaiset maitotuotteet, kuten juustot. Ihan rehellisesti voin sanoa, että syön varmasti paremmin (lue laadukkaammin) kuin moni niistä, jotka syömisiäni ehdollistavat.

Niin kuin Koukussa ketoonedellisen blogipäivityksen lukeneet tietävät, en lähtenyt tälle matkalle pääasiassa painonpudotus mielessä. Olin lukenut huikeita juttuja parantuneista vaivoista kuten nivelvaivat, päänsärky, närästys... Ja nyt huomaan, että itse voin niistä listata suuren osan omalle kohdalleni. Lukuun ottamatta tuota lumimäärän tuomaa rasitusvammaa kyynärpäässä, nivelvaivat ovat loppuneet. Minä en enää herää öisin siihen, etten saa sormiani suoraan. Närästys on loppunut.

Mutta minulle tämä ei ole dieetti vaan lopun elämän elämäntapa ja ruokavalio. Ei se tarkoita sitä, ettenkö voi joskus herkutellakin mutta pääsääntöisesti mennään ketolla. Monesti minulta kysytään, että eikö tee mieli karkkia? No, ei tee. Ensimmäisen viikon jälkeen karkkihimo katosi. Viime kesänä ajattelin palkita itseni valkosuklaalla, joka on aina ollut minulle herkku. Ja kuinka siinä kävikään? Ensimmäisen rivin söin ja mietin, että miten ihmeessä olen tätä voinut syödä kokonaisen levynkin. Loput nakkasin roskiin. Näin se on elämä hassua. Mutta tuntusiko sinustakin mukavalta huomata, että olet herra itsellesi eikä mikään hiilarihöttö ohjaa sinua?

Hyvien terveysvaikutusten lisäksi painon hallinta on helpompaa. Olen nyt tarkoituksella muutaman kuukauden tasoitellut, eli kokeillut että pysyykö se paino kohdillaan vai ei. Ja pysyyhän se. Nyt sitten taas näin vuoden alusta ajattelin ottaa parin kolmen kuukauden spurtin kohti kesää ja kesä vaatteita. Nehän kyllä menevät uusiksi, sillä viime kesän vaatteet tippuu päältä. Mutta haittaakse?

Ps. Ensi kerralla kirjoitan enemmän ruokavaliosta sekä sen koostamisesta. Pysy kuulolla, tilaa uutiskirje niin saat sähköpostiisi vinkin kun blogissa tapahtuu. 

Ps2. Edellisessä blogissa kirjoitin ketokickstart- valmennuksesta. Sille vahva suositus. Aina ei jaksa yksin, eikä ole tarviskaan. Ketokickstart-valmennus (*) on auttanut jo yli 10 000 suomalaista parantamaan hyvinvointiaan ja laihtumaan. Tässä on affiliatelinkki (*).  Jos harkitset valmennuksen ostamista, voit tehdä sen tätä kautta. Affiliate tarkoittaa sitä että saan ostetusta tuotteesta pienen korvauksen, jolla pidän tätä sivustoa yllä. Kiitos jo etukäteen!